Om Styrkeløft

Styrkeløft

Grundlæggende om styrkeløft

Styrkeløft (også kalder powerlifting på engelsk) er en styrkesport, hvor man konkurrerer i tre discipliner: squat, bænkpres og dødløft. Grundlæggende er styrkeløft meget simpelt, det gælder om at løfte flest mulige kilo i hver af de tre discipliner. I styrkeløft konkurreres der på tværs af vægtklasser og alderskategorier igennem et pointsystem kaldet IPF points (fra 2020), tidligere blev Wilks brugt indtil 2019. 

Styrkeløft kan udføres som udstyrs styrkeløft og ikke-udstyr styrkeløft (i daglig tale kaldt rå eller klassisk styrkeløft). Udstyr i styrkeløft sammenhængen refererer til en støttende bænkprestrøje, squat- og dødløftdragt. Derudover er knæbind også tilladt under squat. I både klassisk og udstyr er styrkeløftbælter, knækogere, håndledsbind og specielt fodtøj lovligt. Læs mere om reglerne inden for udstyr længere nede på siden.

Styrkeløft i Danmark er organiseret under Dansk styrkeløft Forbund, som er medlem af Anti Doping Danmark. Læs mere om vores anti doping politik. Som styrkeløfter i Danmark er man underlagt IPF, som er den internationale styrkeløftfederation, som er anerkendt af General Association of International Sports Federation og Den Internationale Olympiske Komité. Som løfter i Danmark er man også underlagt IPF-reglementet, hvilket betyder, at alle er doping fri. Samt er der bestemte regler i IPF forbundet omkring udstyr i styrkeløft. Disse regler vil blive forklaret i detaljer længere nede på siden.

Vægtklasser i styrkeløft

Vægtklasserne er gældende fra 01.01.2011 og er følgende:
Herrer -53 kg (kun for sub-junior og junior), -59 kg, -66 kg, -74 kg, -83 kg, -93 kg, -105 kg, -120 kg, +120 kg

Kvinder -43 kg (kun for sub-junior og junior), -47 kg, -52 kg, -57 kg, -63 kg, -72 kg, -84 kg, +84 kg

Alderskategorier i styrkeløft

Sub-junior – Fra den dag du fylder 14 år
Junior – Fra det år du fylder 19 år
Senior – Fra det år du fylder 24 år
Masters 1 – Fra det år du fylder 40 år
Masters 2 – Fra det år du fylder 50 år
Masters 3 – Fra det år du fylder 60 år
Masters 4 – Fra det år du fylder 70 år

 

Styrkeløft til konkurrencer

Til en styrkeløftkonkurrence står styrkeløfteren alene på en platform og forsøger at løfte de tungeste vægte, som personen er i stand til for en enkelt gentagelse. Der vil altid være dommere til stede for at sikre, at reglerne følges.

Styrkeløftere til styrkeløftstævner udfører tre discipliner: squat, bænk og dødløft. En løfter får tre forsøg for hver disciplin. Kun det tungeste, godkendte løft tæller. Til slut i et styrkeløfterstævne vil løfterens bedste løft i hver af de tre discipliner bliver lagt sammen og udgør løfterens ”total”.

For eksempelvis hvis en løfter squattede 200 kg, bænkede 100 kg og dødløftede 250 kg, vil hans samlede total være 550 kg. I forbindelse med vægtklasser, køn og aldersgrupper bruges totalen til at bestemme placering, og om man vinder i stævnet.

Styrkeløft-udstyr

Udstyr til klassisk styrkeløft

Ved klassisk styrkeløft er følgende udstyr godkendt, forudsat det er fra en godkendt fabrikant:
Trikot
T-shirt
Knækogere
Håndledsbind
Styrkeløfterbælte
Strømper
Sko
Hvis du vil læse flere detaljer om godkendt udstyr til klassisk styrkeløft, henviser vi til dette dokument s. 11 fra Dansk Styrkeløft Forbund.

Udstyr til styrkeløft i udstyr

Understøttende løftedragter må kun bruges i konkurrencer, der betegnes som udstyrsstævner. En understøttende dragt må bruges i alle tre discipliner til stævner. Dragtens stropper skal altid være trukket op over løfterens skuldre under alle løft.

Dragter skal være fra bestemte fabrikanter for at kunne blive godkendt til stævner. Se listen over godkendt beklædning og udstyr til IPF-konkurrencer. Hvis du vil læse flere detaljer om godkendt udstyr til udstyrsstævner, henviser vi til dette dokument s. 10 fra Dansk Styrkeløft Forbund.

Styrkeløft historie

Tidlig historie i styrkeløft

Rødderne til styrkeløft kommer fra den traditionelle styrketræning, der strækker sig tilbage til oldtidens græske og persiske tider. Ideen om styrkeløft stemmede dengang fra Kina og Grækenland, da mænd løftede sten for at bevise deres styrke og manddom. Den moderne form for styrkeløft stammer fra Storbritannien og USA i 1950’erne, da vægtløftere i begge lande lavede mange ”anderledes løft” til rekordformål.

I løbet af 1950’erne faldt populariteten af vægtløftning i USA, imens styrkeløft fik flere tilhængere, da folk ikke kunne lide de olympiske løft. I 1958 besluttede AAU’s nationale vægtløftningsudvalg at anerkende rekorder for de ”anderledes løft”. Det første nationale stævne i USA blev afholdt i 1964.

I 1950’erne i styrkeløft var der 42 anerkendte løft, dog blev tre løft hurtigt standarden til stævner: biceps curl, bænkpres og squat. I 1966 blev biceps curl droppet og erstattet af dødløft. Hermed blev de tre discipliner, squat, bænkpres og dødløft fastlagt, som vi kender det i dag.

Nyere historie i styrkeløft

Den internationale styrkeløftforening (The International Powerlifting Federation, IPF) blev grundlagt i 1971. Grundlæggelsen af IPF ansporede også til grundlæggelsen af Det Europæiske Styrkeløft Forbund (European Powerlifting Federation, EPF) i 1974. EPF var tæt forbundet med bodybuilding, og kvinder havde konkurreret som bodybuilders i mange år, blev styrkeløft også hurtigt populært for denne målgruppe.