Grundlæggende om vægtløftning
Vægtløftning er en sportsgren, hvor man konkurrerer i to discipliner: Træk og stød. Man konkurrerer om at løfte de tungeste muligt vægte. De bedste godkendte løft i de to discipliner lægges sammen til en total.
Vægtløftning i Danmark er organiseret under Dansk Vægtløftnings-forbund, som er medlem af Anti Doping Danmark. Læs mere om vores anti-doping politik.
Vægtklasser i vægtløftning
Vægtklasserne er gældende fra 01.01.2011 og er følgende:
Herrer 55 kg, 61 kg, 67 kg, 73 kg, 81 kg, 89 kg, 96 kg, 102 kg, 109 kg, +109 kg.
Kvinder -45 kg, -49 kg, -55 kg, -59 kg, -64 kg, -71 kg, -76 kg, -81 kg, -87 kg, +87 kg.
Alderskategorier i styrkeløft
Junior – Fra det år du fylder 20 år
Senior – Fra det år du fylder 21 år
Veteran – Fra det år du fylder 35 år
Veteran – Fra det år du fylder 40 år
Veteran – Fra det år du fylder 45 år
Veteran – Fra det år du fylder 50 år
Veteran – Fra det år du fylder 55 år
Veteran – Fra det år du fylder 60 år
Veteran – Fra det år du fylder 65 år
Veteran – Fra det år du fylder 70 år
Veteran – Fra det år du fylder 75 år
Veteran – Fra det år du fylder 80 år
Der løftes her med en pointtabel, der tager hensyn til alderen. Det vil sige at resultatet ganges med en faktor. Jo ældre, jo større faktor.
Vægtløftning til konkurrencer
I vægtløftning løftes der på et plateau på 4×4 meter. Til en konkurrence må vægtløfteren ikke forlade dette plateau under løftet. Vægtløfteren har et minut til at løfte vægten fra det øjeblik, hvor personen bliver kaldt ind til vægten, til da personen har løftet vægten.
Hvis vægtløfteren har to løft lige efter hinanden dvs. ingen anden vægtløfter til stævnet har en vægt mellem første løft og andet løft, vil personen have to minutters pause imellem. Vægtene må øges så længe, at dette sker de første 30 sekunder fra løfteren er blevet kaldt ind. En løfter må dog højest ændre vægten to gange for hvert forsøg.
En vægtløfter til et stævne har tre forsøg i hver disciplin, og der skal øges med minimum 1 kg. mellem godkendte forsøg. Hvis en løfter får underkendt et løft, må de godt prøve igen på samme vægt.
Disciplinen træk
I disciplinen træk skal vægtløfteren løfte vægten med bred fatning på stangen. Der løftes fra gulvet med strakte arme over hovedet i en bevægelse. Vægten modtages normalt i siddende hug stilling, hvorefter løfteren så rejser sig til stående stilling. Når vægten er i ro og står stille i toppen, vil løfteren få et ”ned-signal” af en dommer. Vægten sænkes, men den må ikke slippes med hænderne, før den er nået hoftehøjde. Hvis der bliver sluppet før, bliver løftet underkendt.
Disciplinen stød
I disciplinen stød står vægtløfteren med vægten med smal fatning på stangen. Der løftes fra gulvet i en bevægelse. Vægten modtages normalt i siddende hug stilling, hvorefter vægtløfteren rejser sig til stående stilling. Herefter stødes vægten til strakte arme i en bevægelse. Når vægten er i ro og står stille i toppen, vil løfteren få et ”ned-signal”. Vægten sænkes, men den må ikke slippes med hænderne, før den er nået hoftehøjde. Hvis der bliver sluppet før, bliver løftet underkendt.