EM Bænkpres 2024 i Istanbul

Aarhus Athlet Klub havde fire stærke løftere med til EM i bænkpres (klassisk og udstyr) i den Tyrkiske hovedstad Istanbul i august 2024. Stævnet endte med to guldmedaljer, en 5.- og en 6. plads til de stærke AAK’ere.

Maria Kamp Jensen (+84, udstyr)

Søndag d. 11 Aug. 2024 løftede AAK’s Maria Kamp Jensen i +84 klassen for senior til EM i udstyrs bænkpres i Istanbul.

Maria var kommet til EM for at få revanche fra VM hvor hun fik en 4. plads i Maj 2024.

Maria havde planlagt at starte på 195 kg, men i opvarmning kunne jeg ikke få 190 kg ned, så vi tænkte at vi øger startvægten til 197,5 kg for at gå sidst ind. Vi snakkede dog også om 200 kg, men for mig var det vigtigere at få det første løft godkendt.

Maria fik ikke det første løft godkendt – hun bliver ved med at hive den ned og synes den ligger på brystet men venter og venter på at få pres signal da jeg til sidst ikke får noget trykker jeg bare stangen op og den ryger desværre ind i racket. Løftet bliver korrekt underkendt.

Til andet løft havde Maria bestilt 200 kg for at føre over svenske Matilda Hjälle, da hun havde letteste kropsvægt denne dag. Vi får begge to godkendt de 200 kg, men fordi Maria har lavere kropsvægt fører jeg nu konkurrencen.

Svenske Matilda Hjälle vælger nu til sidste løft 220 kg. Det reagerer Maria og hendes træner selvfølgelig på og følger med, da jeg er på lavere kropsvægt og højere startnummer, hvilket betyder, at hun løfter efter Matilda Hjälle.

De ændrer dog sidste forsøg til 215 kg. Og mislykkes. Der er Maria så blevet Europamester inden hun går ind til det tredje forsøg ligeledes på 215 kg, som også mislykkes også for hende.

Maria blev Europamester med et løft på 200 kg, og blev 3. bedste løfter på tværs af vægtklasser på kvinde siden.

Alt i alt en fed oplevelse for AAK’s Maria Kamp Jensen, som dog også var lidt ærgerlig over at det ikke var den bedste dag løftmæssigt, men det var nok til at vinde vægtklassen denne gang.

Jeppe Balsby (-105, udstyr)

AAK’s Jeppe Balsby har i de sidste måneder op til EM havde døjet med en begyndende tennisalbue, og træningsmængde og glæde har været derefter. Fokus blev på at starte på en lidt lavere, men meget sikker startvægt.
Jeppe gik ind til konkurrencen med en nominering som 8 ud af 8 og løftede i -105 kg klassen med udstyr.

Opvarmningen var lidt kaotisk, da de to andre landsholdsløftere Mads og Martin løftede i gruppen lige foran. Jeppe lagde ud med 245 kg, vægten blev løftet nemt og teknisk pænt, og blev godkendt 3-0. Herefter valgte han 255 til andet forsøg, ligeledes et veludført løft.

Situationen i konkurrencen efter 2. forsøg var, at der var lidt for langt op til medaljerne, samtidig med at Jeppe ikke kunne indhentes nedefra. Trænerstaben foreslog derfor 260-262,5 som fornuftigt 3. forsøg. Der er kommet nye krav til EM til næste år på 275 kg, så jeg valgte at jeg hellere ville give den vægt et forsøg.
Jacob fik lov at justere trøjen maksimalt til 3. forsøg. Det blev et anstændigt forsøg, men Jeppe kunne desværre ikke presse vægten hele vejen på dagen, og endte dermed på en stærk 5. plads

Martin Jensen (-93, udstyr)

Martins første internationale stævne!

Martins træning de sidste 5-6 uger op til EM havde ikke været optima, da han blev ramt af sygdom ca. 4 uger før stævnet og skulle bruge ca. 1,5 uge på at komme sig. De sidste 2 uger op til EM var kroppen dog blevet klar og styrken var tilbage – det kunne kun blive et godt stævne!

Nerverne begyndte for alvor at melde sig ugen derpå, men det var mest pga. flyveturen til Istanbul. Det var ikke pga. selve flyveturen, men risikoen for at Martin skulle have glemt noget, som jeg skulle bruge til stævnet – eller at flyet skulle blive forsinket/aflyst, som kunne resultere i, at han ville komme senere derned end planlagt. Holdet skulle flyve fra Billund fredag d. 09.08 om aftenen, og heldigvis gik alt som det skulle, og de kom til Istanbul og dernæst vores hotel, over midnat. Det gav ro på nerverne.

Om lørdagen, d. 10.08., stod den på afslapning som naturligvis indebar at få spist så meget mad, som vægten ville tillade. Vigtigst af alt, skulle der være styr på væskebalancen da temperaturen var +30 grader om dagen og faldt kun til 24-25 grader om aftenen/natten. Det var nu også rart, at kunne nyde mad og drikke, imens man så en masse stærke mennesker lave bænkpres. 

Søndag d. 11.08 var konkurrencedag. Martin var spændt, men nerverne var helt ok, da han vidste vægten var hvor den skulle være og jeg følte mig frisk og stærk. Indvejningen var helt perfekt og jeg vejede ind på 92,75 kg. Nu var der kun 2 timer til, at han skulle løfte. Martin havde medbragt lidt mad hjemmefra, som han vidste jeg nemt kunne spise efter indvejningen, og ca. 1 time efter indvejningen gik han ned mod opvarmning hvor han stille roligt begyndte min opvarmning, sammen med de andre fra landsholdet. De fandt hurtigt et rack sammen med svenskerne og nordmændene, hvor de alle kunne komme til at varme op, uden at de var for mange om et rack. 

Nu var det tid til det første af tre løft. Martin var nomineret til en 6. plads og planen var, at skulle forsvare denne. Martin startede på 235kg, som var et nemt løft og blev godkendt 3-0. Han skulle kæmpe mod en stærk løfter fra Ungarn som var nomineret til en 7. plads og jagtede derfor 6. pladsen. Hans første løft var på 222,5kg. Dermed havde Martin et fint forspring på ham. Det andet løft var på 242,5kg og var også et godt løft, som blev godkendt 3-0. Ungareren gik på 232,5kg på hans andet løft, som blev godkendt, og Martin havde fortsat fin afstand til ham. På det tredje løft havde vi meldt 252,5kg ind, da der var en lille mulighed for, at jeg kunne få en bronze medalje, da der var flere løftere, der ikke havde fået deres første løft godkendt. Men de kom tilbage igen på deres andet løft, og det var altså ikke længere muligt, at sikre en bronzemedalje. Derfor var det tilbage til planen om, at forsvare 6. pladsen. Ungareren gik på 242,5kg på hans tredje og sidste løft, som blev godkendt, hvilket ville sikre ham 6. pladsen, såfremt Martin ikke ville få mit tredje løft godkendt. Han var nemlig 500gram lettere end mig og på det tidspunkt, havde vi begge løftet 242,5kg. Vi meldte derfor 245kg ind, som mit tredje og sidste løft – for at spille den sikkert og forsvare min 6. plads. Der var et ok overskud på løftet, men dommerne mente, at der var løftet numse hvorfor løftet blev underkendt med 2-1. Dog mente juryen, at der ikke var løftet numse og derfor overruled de dommerne og godkendte dermed løftet på 245kg. Martin havde sikret mig min 6. plads hvilket jeg var godt tilfreds med og det var endda en tangering af min personlige rekord.

Alle 3 løft blev godkendt og Martin var en god oplevelse rigere fra mit første internationale stævne, som helt sikkert skal gentages næste år til EM.

Jeppe Balsby (tv.), Maria Kamp Jensen og Martin Jensen (th.)

Kathrine Forsberg (-69, klassisk)

Anden løfter fra AAK var Kathrine Forsberg som løftede i open -69 torsdag d. 8 august kl. 15 i gruppe 1. Det var en klasse med i alt 9 løftere, og ud fra nomineringerne lå Kathrine til en andenplads. Kathrine prøvede dog en ny strategi af under stævnet, om hverken at kende til nomineringer op til stævnet, eller hvordan hun lå placeret undervejs i konkurrencen. 

Kathrine vejer ind på 68.85 kg og åbner på 112.5 kg, som bliver godkendt, mens hendes nærmeste konkurrent fra Kroatien får underkendt første forsøg på 112.5 kg – Kathrine tog altså føringen efter første runde. Kathrine øger til 117.5 kg i anden runde, men af tekniske årsager, vil den desværre ikke med denne gang. Hendes konkurrent bliver på 112.5 kg i anden runde, og får denne gang løftet godkendt. Med en lavere kropsvægt tager hun nu føringen, og Kathrine er henvist til en anden plads. I tredje runde går Kroateren ind og får godkendt et løft på 115 kg. Kathrine skal nu ind som den sidste i hendes klasse, men da gruppen er slået sammen med -76, er hun ikke den allersidste løfter, og det er derfor ikke gået op for hende at det er guldet hun kæmper om. Hun har samtidig frabedt sig at blive informeret om hvad hendes sidste løft ville give af placering, så da hun går ind, og skal forsøge med 117.5 kg for sidste gang, kender hun ikke til placeringerne. På trods af at 117.5 kg så tungt ud i andet forsøg, blev alt modbevist i tredje, og med massere af overskud ville den med denne gang.

Kathrine nupper derfor guldet i hendes vægtklasse med et løft på 117.5 kg, og vinder over Kroatien som slog hende ved VM tidligere på året.

Kathrine Forsberg

Martin Madsen (-83, klassisk)

Den anden AAK-løfter som deltog i klassisk bænkpres til EM var Martin Madsen. Dette var hans første internationale stævne. Her deltog han i vægtklassen -83kg og løftede torsdag d. 8/8 kl. 13 dansk tid i gruppe 2. Der var i alt 12 løftere, hvilket udgjorde den største vægtklasse. Martin var nomineret som 3. sidste med 175kg, dog havde Martin opnået et resultat på 190kg til Jørgen Krog Cup 4 måneder forinden. Ud fra nomineringerne var den bedst mulige plads at opnå nr. 5. Som coach havde han AAK’s egne Jacob Stegelmann.

På dagen vejede Martin ind på 81,55kg, hvilket var overraskende let. Dette gjorde ham til den anden letteste i klassen, som var en strategisk fordel. Martin valgte at åbne på 180kg. Han gik ind og lavede en let åbner, desværre fik løftet en rød lampe fra hoveddommeren, hvorpå juryen underkendt løftet. Den røde lampe var grundet manglende albue dybde. Dette var en kæp i hjulet for den originale plan, derfor måtte plan B tages i værk. Det blev besluttet at hæve til 185kg og så var planen at komme dybere. Martin gik ind og løftede de 185kg igen uden besvær. Dommerne var dog svære at imponere, der blev dømt rødt lys fra hoveddommeren, samt den ene sidedommer og løftet blev underkendt. Til det sidste løft blev alt taktik om placering sløjfet og nu var målet bare at få en placering og det gav derfor ikke mening at hæve vægten yderligere, da der skulle 195kg til ændre placering. Martin gik ind til sidste løft og sank stangen helt ned i kassen, så albuen var parallel med bagskulderen. Det blev godkendt 2-1 og juryen valgte ikke at overrule. Dette udløste en 7. plads til Martin.