AAK til junior/U23 EM

Junior og U23 EM blev i år afholdt i Zamosc i Polen. Den danske landsholdstrup bestod af i alt 8 løftere, hvoraf 4 af disse løftere kommer fra Aarhus Athlet Klub. Line Gude (junior, -69), Jacob Panayotis (u23, -94), Maya Marquard (u23, -69) og Laura Tolstrup (u23, -69) havde allesammen kvalificeret sig og trænet hårdt frem imod stævnet, hvilket også viste sig at være en stor oplevelse for dem alle. Til at ledsage og støtte løfterne var klubbens træner Thomas Holdersen også taget afsted.
Første løfter i ilden var Line. Line har frem mod stævnet døjet med en slem rygskade, som har afholdt hende fra tunge løft. Derfor var der på forhånd taget en beslutning om, at hun som udgangspunkt ikke skulle løfte til stævnet. Lines træning har derfor primært fokuseret på at komme ovenpå skaden og styrke de muskelgrupper, som skal holde hendes rygsøjle på plads. Der er blevet lagt en stor indsats i at komme tilbage fra skaden og i sidste øjeblik viste det sig for alvor at have givet pote. Til træning dagen før hendes stævnedag kunne hun løfte 68 og 80 uden problemer, og det blev derfor i samråd med Thomas besluttet at stille op fra start med det forbehold, at hun kunne trække sig, hvis ryggen begyndte at drille. Det gjorde den heldigvis ikke, og Line fik lavet en rigtig fin træk serie på 64/67/70, som blot var 4 kg under hendes stævnerekord. I stød missede Line sit første forsøg på 84, da hun blev underkendt for stem i et noget forsigtigt opadstød. Til gengæld fik hun taget sig sammen i sine to resterende forsøg og fik lavet både 86 og 90, kun 5 kg under hendes rekord. Line har i sit første år i sporten vist en utrolig fremgang. Hun har stadig mange år i kroppen, og det bliver spændende at se hvad fremtiden bringer, når hun kommer sig 100% fra rygskaden.
Næste løfter fra AAK var Jacob Panayotis. Jacob er en ung mand med en masse gåpåmod, som man sjældent ser hos andre. Det er derfor også naturligt, at han på meget kort tid har etableret sig som en af de bedste i dansk vægtløftning. Blot få uger inden EM fik Jacob konstateret type 1 diabetes. Lægerne mente ikke, at han skulle sætte næsen op efter stævnet, da det kræver meget tilvænning at tilpasse sin livsstil til sygdommen. Men med Jacobs gåpåmod kunne dette ikke komme på tale. Jacob har, siden sygdommen indtraf, lært at håndtere sin sygdom og er på rekordtid kommet tilbage i topform. Til EM løftede Jacob 121 og 126 i træk, hvilket var en personlig rekord på 1 kilo. Desværre var 130, som var hans 3. Forsøg, lidt for tung. Den kom på strakte arme, så den er der helt sikkert snart. Jacobs stød sad ikke helt fantastisk til stævnet, selvom træningen op til har gået rigtig fint. Jacob fik 156 og 160 i sine første to forsøg efter nogle tunge vendinger. Sidste forsøg på 164 var også en hård kamp i vendet. På trods af det fik Jacob sendt vægten på strakte arme og kunne stabilisere den til han fik sit nedsignal. Desværre blev den underkendt med dommerstemmerne 2 til 1 pga. Stem. Et rigtig fint stævne af Jacob. Og et resultat som nok skal blive meget bedre inden længe!
Maya og Laura løftede sammen i den sidste gruppe med AAK løftere. Begge løftere har haft en fantastisk efterårsperiode, hvor der får alvor er sket nogle forbedringer med totalen. Der har ikke været noget hokus pokus over deres træning. De to stærke kvinder har simpelthen bare arbejdet stenhårdt med deres program og deres daglige indsats har virkelig givet pote.
Til stævnet startede Maya på 70 i træk. Det var et lidt nervøst første forsøg, men ikke desto mindre en vægt, som så rigtig let ud. Hendes 2. forsøg på 73 kom også let op og var en personlig rekord på 1 kilo. Maya havde ugen forinden trukket 76 til træning, og det blev besluttet at gå efter denne vægt i hendes 3. Forsøg. Teknisk er det noget af det flotteste Maya nogensinde har præsteret, men desværre fik hun ikke stabiliseret den over hovedet, og stangen blev tabt bagud. Den er der helt sikkert næste gang!
I stød lavede Maya en flot serie på 81/85/88, hvilket var en personlig rekord på hele 5 kg i stød, og dermed et resultat på 6 kg mere end hun tidligere præsteret. Det må siges at være en meget flot præstation til hendes internationale debut.
Laura startede på 68 og skulle også lige have rystet nervøsiteten ud af kroppen. 2. Forsøg på 71 var også let, men stadig lidt nervøst, og det blev besluttet at gå efter en personlig rekord på hele 4 kg i træk i Lauras 3. Forsøg. 74 kom på stangen, og Laura gik til stangen med en selvsikkerhed, som nærmest kunne have løftet vægten i sig selv. Det resulterede i et rigtig flot forsøg på 74, som kom utrolig let på strakte arme. 3 ud af 3 til Laura, og der var lagt an til en rigtig god stødserie også.
Stødserien startede også rigtig fint ud med to godkendte på 88 og 92, som var en rekord på 1 kg. Der var enighed om, at der skulle satses lidt i sidste forsøg og der blev smidt 96 kilo på stangen. Laura har lavet 94 til træning en enkelt gang, så 96 til stævne ville have være en rigtig stor rekord. Efter en rigtig flot vending lykkedes det dog desværre ikke at få stangen på strakte arme. Laura endte med en total på 166 kilo som var 5 kilo over det hun lavede 1 måned forinden. Det må siges at være et meget meget flot resultat.
Alt i alt en rigtig god tur som både har rystet atleterne tættere sammen, men også givet dem mere blod på tanden. Som træner har det været fantastisk at få lov at følge løfterne hele vejen til det her store stævne. AAK er en klub i fremdrift, og jeg synes endnu gang, at vi viser det ved at kunne levere så mange løftere til et stævne på allerhøjeste niveau. Vi har nogle fantastiske forhold for vores begyndere med nogle faste hold og en yderst kompent træner men viser nu, at vi også er en klub, der er i stand til at bære løfterne frem til eliteniveau.